Sander Wassing geeft op 28 april 2025 bij Heemkundekring Maasdorpen Lith een lezing met als onderwerp: Maarten van Rossems’ plundertochten op het Brabantse platteland. Hoe de Geldersen de Maaslandse dorpen, dus ook Lith e.o., teisterden. De lezing in MFA De Snoeck, Marktplein 24 in Lith begint om 20.00 uur. De lezing is toegankelijk voor iedereen.
Sander Wassing is historicus en werkzaam bij een bureau dat archieven ontsluit en advies geeft over de informatiehuishouding bij overheden en andere instellingen. Daarnaast geeft hij al jaren lezingen in Nederland en België. In al zijn lezingen spits hij zich toe op de regionale en lokale geschiedenis.

“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. De lijfspreuk van de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Bij het Brabantse platteland denken we vandaag de dag vooral aan idylle, gemeenschapszin en fraaie landschappen. Hoe anders was dat in de zestiende eeuw. Brabant vormde toen regelmatig het toneel van overvallen door Gelderse krijgsbenden. Kerkklokken en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren.
De inwoners van de Maaslandse dorpen sloegen ook terug. Ze vervulden een sleutelrol bij de inname van het Gelderse kasteel Poederoijen anno 1508, in bezit van Maarten van Rossems familie van moeders kant. Wie was Maarten van Rossem en wat dreef hem? Hoe trof zijn harde hand het Brabantse platteland en de Maaslandse dorpen in het bijzonder? Wat was de rol van het kasteel in Oijen en waarom werd het door de Brabanders zelf verwoest? Deze vragen worden tijdens de lezing van Sander Wassing aan de orde gesteld.