Aanmelding Knippenbergprijs 2025: nieuwjaarskoek Tilburg

Robert van Nunen heeft de traditionele Nieuwjaarskoek van Patisserie en Chocolaterie Govert van Nunen uit Tilburg aangemeld voor de Knippenbergprijs 2025.

De oorspronkelijke koek is zo’n 175 jaar oud en bekend geworden door de bakkers van Maas, een ware bakkersfamilie. De opa van Rinus Maas, inmiddels overleden en de laatste bakker uit dit geslacht, pikte het recept op bij bakkerij Klijssen, waar hij als leerlingbakker de kneepjes van het vak leerde. Hij werd meteen gegrepen door de kruidige smaak en begon in zijn eigen bakkerij te experimenteren: hij sloeg de koek plat en spoot er met suikerglazuur een nieuwjaarswens op. En zo kennen we de Tilburgse Nieuwjaarskoek nog steeds.

De koeken vonden gretig aftrek bij Tilburgse textielfabrikanten, die ze in plaats van wenskaarten aan relaties gaven. Er waren koeken zo groot als een tafeltje, puur bedoeld als opschepperij. Later zetten gewone Tilburgers de traditie voort, waarbij de ongeschreven regel al die jaren hetzelfde is gebleven: een Nieuwjaarskoek koop je niet voor jezelf, maar om weg te geven. Bakker Rinus Maas en zijn vrouw Wil kregen twee dochters, maar beiden wilden niet de bakkerij in. De zaak werd verkocht. THet recept van de nieuwjaarskoek ging naar Govert  van Nunen van de gelijknamige banketbakkerij in Tilburg. Zijn zoon Robert runt de zaak nu en weet nog wel dat zijn vader jarenlang de geheime receptuur van Maas probeerde na te maken. Met de  ‘eigen’ variant verkochten de familie zo’n zeshonderd koeken, maar dat veranderde toen ze  het authentieke recept in handen kreeg. Ineens vlogen er zesduizend over de toonbank!

 

Deel deze post