Met een herdenkingsplechtigheid in de Heilige Lambertuskerk in Haarsteeg werd het gerestaureerde grafmonument van Mari van Esch woensdagavond 10 mei gezegend. De toen 24-jarige Van Esch sneuvelde exact 77 jaar geleden in een kazemat in het Limburgse Kessel met de inval van de Duitsers. De restauratie was een initiatief van Heemkundekring Onsenoort te Nieuwkuijk, van parochie Heilige Augustinus te Vlijmen en van familie van Esch.
De kerk was goed gevuld met ongeveer 250 mensen en het Vlijmens Mannenkoor luisterde de plechtigheid muzikaal op. Drie pastoors, wethouders van de gemeenten Heusden en Peel en Maas, het Veteranenplatform, de Oorlogsgravenstichting en het Regiment Limburgse Jagers zijn aanwezig. En opvallend veel mensen uit het dorp zelf. ,,Dat doet me heel goed”, zegt neef Mari van Esch, ,,dat betekent dat het verhaal van mijn oom nog altijd aanspreekt.” De herdenkingsplechtigheid werd opgeluisterd met verhalen over hoe de soldaten de aanloop en de oorlog zelf hadden beleefd, over de herinneringen in Haarsteeg en over de restauratie en symboliek van het monument. Op het kerkhof werd het graf gezegend door de pastoors, bracht het Ambrosiusgilde een vendelgroet en werd de plechtigheid met het blazen van de Last Post beëindigd.
Niet alleen was er aandacht voor Mari van Esch, dat gold ook voor Vlijmenaar Loek van Zon, die op dezelfde dag het leven liet, even verderop in een andere kazemat.
Meer informatie: www.marinusvanesch.nl
Foto boven: Bij het gerestaureerde graf van Mari van Esch werd een herdenkingsplechtigheid gehouden. Het Haarsteegse Ambrosiusgilde bracht een vendelgroet. Foto Rini Wouters.
Het gerestaureerde grafmonument van Mari van Esch met helm en graftrommel. De stèle van het grafmonument kent veel symboliek. In de graftrommel is een bloemenkrans met eikenbladeren, gemaakt van dun metaal, en met witte porseleinen rozen. Foto Rini Wouters.