Ondanks weerstand zit het rooms-katholieke geloof bij veel mensen in het DNA. De volksdevotie is in Brabant groot. Maria in de Sint-Jan in Den Bosch trekt dagelijks honderden bezoekers. Tijdens deze interactieve lezing wordt nader ingegaan hoe het rooms-katholieke geloof zich heeft kunnen ontwikkelen.
De lezing start bij de opkomst van de Fransen (vrijheid, gelijkheid, broederschap) die in 1794/1795 het mogelijk maakte dat katholieken hun geloof, na 1648, weer konden belijden. In verschillende tijdsperiodes wordt stilgestaan bij de ontwikkeling en de emancipatie van de rooms-katholieken. Dit wordt binnen een maatschappelijke context geplaatst.
Thema’s die aan de orde komen:
- Betekenis van het geloof en uitingen voor rooms-katholieken tussen 1648 en 1795;
- Grondwet/ Staatsregeling van 1796: teruggave van voormalige parochiekerken;
- Een kerkgebouw voor rooms-katholieken en protestanten;
- Alleenstaande kerktorens: Lodewijkskerkjes;
- Kerkelijke opleving, missieland;
- Willem II: vriend van Mgr. Zwijsen;
- 1853: Herstel kerkelijke hiërarchie;
- Rituelen, heiligen, sacramenten, gebruiken;
- Normen en waarden;
- Sociale beweging/ Rerum Novarum;
- 1900-1960, 1960-1990, 1990-heden
- Ontkerkelijking en toekomst.
Hans van den Eeden
Hans van den Eeden (geboren in Breda, Ginneken) is onderzoeksjournalist/ schrijver en woont in Heusden-vesting. Hij begon zijn schrijfcarrière bij het weekblad De Groene Amsterdammer. Van den Eeden schrijft in verschillende magazines en tijdschriften over onder andere cultuurhistorie. Tevens schrijft hij voor het Brabants Dagblad. Hij heeft verschillende boeken over cultuurhistorie op zijn naam staan, als auteur of medeauteur.
Onder andere:
- Heusden tussen wallen en grachten
- De Rode en de Witte Wijk in Waalwijk
- Maria van Heusden
- Bijzonder Bokhoven
- Tussen Haai en Klaai
- De Boer op
- Leve de koning, Lodewijk Napoleon op reis door Brabant en Zeeland
- Le Grand Tour
- Groeten uit Oudheusden
Contact
Onderzoeksjournalist/ schrijver Hans van den Eeden uit Heusden verzorgt de lezingen en presenteert zich op een toegankelijke wijze. Verder ondersteunt hij de presentaties met fraai beeldmateriaal en spraakmakende anekdotes.
De lezing duurt 2x 45 minuten (aanpassing hiervan is mogelijk). De kosten bedragen 150 euro + 25 euro reiskosten vanaf 15 kilometer van Heusden.
Voor een beamer en laptop zorgen wij. Wij zouden het fijn vinden als u voor een scherm en een geluidsinstallatie zorgt. Mocht dat problemen geven, nemen wij deze mee.
Gebleken is dat deze lezing zich goed leent om publiciteit aan uw organisatie te geven. Op verzoek sturen we u gegevens voor een persbericht, uitnodiging en beeldmateriaal toe.
Nadere informatie rechtstreeks bij Hans van den Eeden:
0416 661 414