Bij de jaarlijkse lintjesregen zijn opnieuw vrijwilligers van onze heemkundekringen en erfgoedorganisaties geeerd met een onderscheiding.

Ton van Erp, voorzitter van erfgoedvereniging Dye van Best is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij werd bij zijn werk bij de werkgroep Beeld en Geluid van de erfgoevereniging verrast door de komst van zijn hele familie en het voltallige College van B. en W. van Best. Waarnemend burgemeester Rianne Donders prees hem om zijn inzet, zijn bestuursfuncties die hij vervult bij de erfgoedvereniging, het vrijwilligerwerk bij de volleybalvereniging en bij de projecten 100 jaar Spoor, stichting Geschiedenis van Best en 75 jaar Batadorp.

Willem van der Pennen, bestuurslid van Heemkundevereniging ‘Op die Dunghen’ uit Den Dungen is benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. Hij is twaalf jaar lid van de Heemkundevereniging, drie jaar bestuurslid van het Frank Sweens fonds en beheert het archief. Willem van der Pennen is sinds 1976 lid van rugbyclub The Dukes in Den Bosch en vervulde daar tal van (bestuurs)functies. Hij hielp ook twintig jaar lang bij het bouwdorp in Den Dungen en schreef en fotografeerde voor de bouwkrant. Hij is 25 jaar lid van politieke partij Dorpsgoed en was vier jaar raadslid, daarna bestuurslid. Voor judoclub Yushi Gashi was hij vijftien jaar betrokken bij het zomerkamp voor de jeugd. Hij richtte in 2008 de Cultclub op enHij organiseert elk jaar Open Monumentendag. Sinds negen jaar behartigt hij op carnavaleske wijze de diplomatieke contacten tussen Oeteldonk en Krabberdonk. Ook is hij coördinator van de Dorpstafel in Den Dungen.

Annie van Roessel, bestuurslid voor Biezenmortel van heemkundekring De Kleine Meierij is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Annie was tot 1992 als acoliet en later als penningmeester vrijwillig betrokken bij de Parochieraad en het Kerkbestuur in Biezenmortel. Sinds 1989 zet zij zich als bestuurslid van Heemkundekring De Kleine Meijerij in voor het behoud van het cultureel erfgoed van diverse gemeenten. Annie is in het bezit van een grote privécollectie van materieel erfgoed, gebiedseigen gebruiksvoorwerpen en overige zaken uit het verleden. Bij Erfgoedcentrum ’t Schoor Udenhout-Biezenmortel is zij sinds 1992 als vrijwilliger actief en maakt zij deel uit van het schrijversteam, dat inmiddels meer dan zeventig publicaties heeft verzorgd. Annie was van 1996 tot 2020 lid van de Monumentencommissie van de voormalige gemeente Haaren en zij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan een boek met beschrijvingen van alle monumenten. Tot 2009 was zij tevens lid van de Commissie Open Monumentendag en organiseerde zij fiets- en wandeltochten, rondleidingen en tentoonstellingen.

Jan Kleijnen uit Sint Anthonis is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Jan zet zich al ruim 20 jaar in voor de Heemkundekring Sint Tunnis. Hij heeft veel andere verdiensten. Jan verleent samen met zijn broer mantelzorg aan een andere broer. Ook is hij 40 jaar als vrijwilliger actief voor buurtvereniging Zandseveld in Sint Anthonis en hij is lid van diverse commissies. Daarnaast is hij vanaf 1988 vrijwilliger bij EHBO-vereniging Het Zwaluwstaartje in Sint Anthonis. De Kleijnen was bestuurslid en penningmeester binnen het jeugdbestuur. Vanaf 1992 is hij vrijwilliger bij voetbalvereniging DSV/Beekse Boys in Sint-Anthonis. Hij heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de fusie van deze voetbalverenigingen en nog steeds zorgt De Kleijnen voor het wekelijks onderhoud van het sportpark. Vanaf 2019 is hij buurtbuschauffeur bij buurtbusvereniging Sint Tunnis.

Bart van de Wiel (78 jaar) uit Vlijmen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij zet zich in voor het culturele erfgoed en de natuur in de gemeente. Bij Heemkundekring Onsenoort werkte hij van 2000 tot 2015 onder andere mee aan het heemkundeblad Met Gansen Trou. Van de Wiel is sinds 2018 dagelijks aanwezig op Eendenkooi De Sompen in Haarsteeg, waar hij de dieren verzorgt en rondleidingen geeft.
Frank Velthuizen (69) uit Drunen, lid van Heemkundekring Onsenoort, is benoemd tot Lid in de Orde van OPranje-Nassau. Hij is al bijna 50 jaar actief als vrijwilliger in de gemeente Heusden, bijvoorbeeld als medeoprichter van Jongerencentrum Utopia in Drunen in 1976. Ook was hij dertien jaar lang mantelzorger voor zijn schoonmoeder. Sinds 2024 is hij penningmeester van Stichting Het Gouverneurshuis en Stichting De Groene Vesting.
Frank Velthuizen. (foto gemeente Heusden/ Arna Schoemans)

Bert Bongers lid van Heemkundige kring Die Overdraghe Klundertvan is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet binnen zijn gemeenschap. Sinds 2004 zet Bert zich in voor Heemkundekring Die Overdraghe, waar hij zich richt op archivering, genealogie en het behoud van de lokale geschiedenis. Hij maakt met veel enthousiasme en inzet ons blad De Overdraght. Van 1978 tot 2003 was hij actief als secretaris en vrijwilliger bij Judoklub Klundert. Ook op buurt- en kerkniveau maakte hij zich verdienstelijk, onder andere als jeugdouderling en voorzitter van de Buurt- en Speeltuinvereniging Westerkwartier. Tevens is hij sinds 2000 mantelzorger voor verschillende familieleden.

Arno van den Heuvel uit Veghel is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was van 2018 tot eind 2023 een zeer actieve secretaris van Heemkundekring Vehchele. Met grote inzet, toewijding en veel enthousiasme heeft Arno zich ingespannen voor de heemkundekring. Het is Arno gelukt een goed werkend secretariaat op te zetten en ook heeft hij bijgedragen aan de realisatie van een groot aantal projecten binnen de heemkundekring. Hij werd bij de uitreiking geprezen als een betrouwbaar, gedreven en empathisch persoon; altijd bereid om anderen te ondersteunen en hij heeft een groot vermogen om mensen te motiveren. Hij is ook actief in tal van andere sociaal-culturele instellingen. Op de Open Monumentendagen jaarlijks in september is hij gids bij het oorlogsmonument in Veghel. Dat monument is op zijn initiatief door de school waar hij tot zijn pensionering werkte, geadopteerd. Daarmee draagt hij bij om de oorlogsgeschiedenis van Veghel levend te houden.

Bert Jansen uit Lith is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Bert is al tientallen jaren lid van Heemkundekring Maasdorpen van Lith en is tot op heden een vraagbaak voor juridische vragen betreffende onze vereniging zoals onze statuten, het huishoudelijk reglement en de AVG en hij is onze adviseur voor bestuurlijke en financiële zaken. Zijn grote kennis van de feiten is van onmiskenbare waarde voor onze Heemkundekring gebleken en is dat nog steeds. Bert Jansen is verder actief op het terrein van sport en cultuur. Hij was dedrijvende kracht achter de MaasTriatlon, nauw betrokken bij watersportvereniging De Maaskant en bij de stichting Kunst aan de Maas was hij secretaris.

Rien van Gurp uit Nieuw Vossemeer is benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is bestuurslid van de Heemkundekring Ambachtsheerlijkheid. Rien van Gurp heeft zich op vele andere terreinen verdienstelijk gemaakt. Binnen plaatselijke voetbalclub NVS heeft hij de meest uiteenlopende functies bekleed. Hij maakte zich op jonge leeftijd al sterk voor het jeugdwerk en de totstandkoming van een nieuw jongerencentrum. Was lid van de oudervereniging van basisschool Merijntje, maar bijvoorbeeld ook bestuurslid en penningmeester van de H.J. de Doperkerk, waar hij tegenwoordig betrokken is bij de werkgroep begraafplaats. Van de Beleggings Studie Club ‘De Hoogte in’ is hij al 35 jaar.

Christel Simons-Meijer uit Sprundel is benoemd tot lid in de Orde van Oranjae-Nassau. Zij is al sinds 2006 lid van de heemkundekring Sprundel en is vanaf 2012 penningmeester van de kring. Christel is zeer actief in de werkgroepen bidprentjes en genealogie en is tevens een vaste schrijfster in het jaarboek van de kring. Zij is verder actief bij de de Jeugdraad Sprundel en het Dorpswerk Sprundel en bij de plaatselijke parochie.

Ad van Uffelen, voorzitter van Stichting Rucphen Toen en Nu, is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is een van de medeoprichters, in 2022, van de Stichting Rucphen Toen en Nu, met als doel in brede kring belangstelling te wekken voor het dorp Rucphen en omgeving en hun bewoners, vroeger, nu en in de toekomst. Ad is sinds 1984 lid van het Oranjecomité Rucphen. Hij is ook de initiator van de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei en de viering van de bevrijding op 5 mei. Als direct gevolg van deze activiteiten verdiepte Ad van Uffelen zich steeds meer in de geschiedenis van de gemeente Rucphen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het bijzonder richtte zijn onderzoek zich op de crashes van drie geallieerde vliegtuigen in respectievelijk de kerkdorpen Rucphen, Sint Willebrord en Schijf. Hij schreef er niet alleen twee boeken over, maar was ook de grote man achter de realisatie van drie herinneringsmonumenten voor de bij de crashes betrokken bemanningsleden van de vliegtuigen. Deze zijn indrukwekkend onthuld op 22 juni 2023, precies tachtig jaar na de crash in Rucphen.

Hanneke van der Eerden is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij is al sinds 1986 lid van Heemkunde Boxtel, waarvan meer dan 25 jaar als secretaris. Het volledige heemkunde-archief is door haar geïndexeerd. Sinds 2012 is ze ook actief bij de Raad van Toezicht van MuBo (Museum Boxtel) en sinds 2021 bij Erfgoedvereniging Kèk Liemt, waar ze ook lid is van het bestuur.

Fons van Heesch is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is sinds 2010 lid van Heemkunde Boxtel, waarvan 6 jaar als bestuurslid. Hij neemt al 60 jaar deel aan de Heilig Bloedprocessie. Sinds 2009 is hij verbonden aan de Stichting Bockepruik, een stichting die theater in Boxtel levend wil houden. Ook is hij actief voor de Heilig Hartparochie, ContourdeTwern en Stichting Leergeld.

Marja Fick-Donkers uit Oosterhout is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is actief lid van de Heemkundekring De Heerlijkheid in Oosterhout en maakt zich op allerlei manieren verdienstelijk. Als vrijwilliger, initiator, kartrekker, organisator en vaak ook bestuurslid. Zo was zij van 2004 tot 2022 van grote waarde voor het Brabants Museum Oud Oosterhout, waarvoor zij als conservator en PR-functionaris actief was. Sinds 1991 is zij lid van Dames Solexclub VROEM,waarvoor zij vijftien jaar een bestuursfunctie vervulde. Zij zet zich intensief in voor Amateur Fotografen Vereniging De Ontspanner, waarvan zij sinds 2008 lid is en waarvoor zij gedurende zeven jaar secretaris was. En van 2003 tot 2011 was zij als vrijwillig docent/trainer en coördinator van de docenten actief voor Women on the Web.

Jan Vermeeren is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Jan zet zich al jaren in voor de samenleving van Oud Gastel. Hij is penningmeester van de Heemkundekring “Het land van Gastel” en betrokken bij vrijwel alle activiteiten. Een bijzondere bijdrage levert hij bij het jaarboek. Tegelijkertijd is hij penningmeester bij Stichting Oud Gastel 750. In 2025 wordt het 750-jaar bestaan gevierd. Ook bij deze stichting gaan de werkzaamheden veel verder dan het financiële reilen en zeilen. Met het werk bij deze organisaties is zijn week bijna gevuld. Toch ziet hij kans om bij Stichting de Vastelaovedzotte jaarlijks de carnavalskwis op te zetten. Hijnis penningmeester van deze stichting rn ook bij Stichting Jacques Mastboom-van der Loo én theatergroep Respect.

Cees Dekkers lid en vrijwilliger bij Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale in Roosendaal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. .Ruim twintig jaar zet hij zich in als. Hij gaf computerles aan ouderen en hielp hij ze zich verder te ontwikkelen op het gebied van computers. Ook was hij medebeheerder van de website.

Peter Dekkers uit Roosendaal is benoemd wordt tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, mede vanwege zijn inzet voor de Heemkundekring De Vrijheijt van Rosendale. Hij was docent en vrijwilliger bij Ouderen Achter de Computer. Eerst in Rucphen (2004 – 2017), vanaf 2014 ook in Roosendaal. Sinds 2014 nam hij verschillende taken op zich, tegenwoordig is hij nog steeds adviseur.

Lia Rozendaal uit Halsteren is benoemd tot lid in de Orde van Oranjae-Nassau. Zij is lid van en actief voor de Heemkundekring Halchterth sinds 2007. Zij was mede-oprichter van de Open Monumentendagen. Verder is zij actief voor de protestantse gemeente Halsteren/Nieuw Vossemeer. Al meer dan 20 jaar is ze mantelzorger en ze zet zich in als vrijwilliger bij Tante Louise, een woonvoorziening in Halsteren

Willem van Opdorp, voorzitter van cultuurhistorische vereniging Nyen aenwas van Nassau in Dinteloord is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding onder andere vanwege zijn werk voor deze vereniging . Willem is van vele markten thuis. Hij is al bijna 25 jaar lid en de laatste 10 jaar voorzitter. Hij zet zich in voor het behoud van cultuurhistorische zaken. Hij was de spil van het jaarlijkse dauwtrappen. Hij is een natuurmens, dat blijkt ook uit zijn rol als coördinator bij de uilenbescherming (plaatsen van broedkasten) en vogelmonitoring. Hij was mede-oprichter van de Dintelfietsers, is verkeersregelaar bij evenementen en heeft vrijwilligerswerk verricht voor de r.k. begraafplaats en de Petrus en Pauluskerk.

Heidi van Dalen, lid van heemkundekring Des Graven Moer, is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau. Zij zit verder sinds 1998 in het bestuur van gymnastiekvereniging O.N.I. Ook veel andere organisatorische taken heeft zij op zich genomen. Bijvoorbeeld de avond4daagse, het jaarlijkse kamp, de onderlinge wedstrijden en de gewestelijke springwedstrijd. Ook is mevrouw Van Dalen al ruim 25 jaar vrijwilliger bij de Oranjevereniging en zij is verkeersregelaar.

Cor Nerings, lid van heemkundekring Des Graven Moer, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is verder sinds eind jaren ‘90 actief betrokken binnen verschillende commissies en operationele functies voor tennisvereniging TC De Wiel. Hij is lid van de onderhoudsploeg, is contactpersoon van het accommodatie beheer en was lid van de vrijwillige barcommissie en de schoonmaakploeg.

Han Smits, bestuurslid van heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn vele verdiensten voor het erfgoedbeleid in de gemeente. Han is langdurig lid van de heemkundekring en was eerder, tussen 2002 en 2006, bestuurslid met de functie secretaris. Sinds 2021 is hij opnieuw toegetreden tot het bestuur, ditmaal met de portefeuille ICT. Hij is ook voorzitter van de Stichting Museum Kruysenhuis, en van het Kapittel, de steunstichting die de roerende zaken in bezit van de heemkundekring beheert. Sinds 2023 is hij ook voorzitter van de werkgroep Oirschotlogie. In de samenwerking tussen de gemeente en de erfgoedorganisaties in Oirschot speelt hij een prominente rol.
Vijf leden van Heemkundekring ‘De Vonder’ Asten-Someren zijn koninklijk onderscheiden.
Ad Verhoeven is behalve voor de heemkundekring actief voor actief in en buiten Asten, voor de KPJ, KPV in Udenhout, tennisvereniging Biezenmortel en LTV NUkand. Ook na zijn komst naar Asten bleef hij zich belangeloos inzetten. Bijvoorbeeld voor de natuur op het terrein van golfbaan ‘t Woold in Heusden. Daar zit hij in de commissies Natuur en Milieu. Verder is hij een belangrijk adviseur voor Manege Heijligers en is hij sinds 2011 vrijwilliger bij IVN Asten-Someren. Verhoeven draagt ook de Franciscusparochie een warm hart toe
Ria Jeucken uit Ommel naast haar lidmaatschap van de heemkundekring al sinds 1995 actief voor Olympia Boys, waar ze bardiensten draaide, de ontmoetingsruimte beheerde én in het bestuur zat. In 2007 werd ze benoemd tot Vrijwillig van het Jaar van Olympia Boys, vanwege haar inzet voor de uitbreiding van de ontmoetingsruimte. Sinds 2018 is ze actief voor de Dorpsraad Ommel. Sinds 2023 is ze penningmeester van de Dorpsraad op zich.
Theo Martens uit Ommel was van 1998 tot 2005 gemeenteraadslid en diende vervolgens vijftien jaar als wethouder namens zijn partij het CDA. De lijst aan verdiensten is nog vele malen langer. Zo zette hij zich ook in voor Olympia Boys, de ouderraad van basisschool St. Pieter in Ommel, Veilig Verkeer Nederland, de Franciscusparochie met meer specifiek stichting Mariaoord Ommel, TWC Asten en Seniorenvereniging Asten. Verder was hij een van de kartrekkers achter de realisatie van de jeu de boules-baan in zijn dorp.
Henny Lammers (69 jaar) uit Someren is actief bij Gilde St. Lambertus in Someren-Eind. Hij komt uit een echte ‘gildefamilie’. Hij is vijftien jaar hoofdman geweest. Hij wandelt met oudere inwoners van Someren-Eind en het ondersteunt de gemeenschap en de verenigingen in het dorp waar hij kan. Sinds 1986 is Lammers betrokken bij zangvereniging Con Amore. Afgelopen jaren heeft de zestiger zich voor gemeenschapshuis de Einder bijzonder verdienstelijk gemaakt. Daarnaast is hij vrijwilliger op de buurtbus en verleent hij waar mogelijk hand -en spandiensten bij Muziekvereniging Juliana.
Fried Maas uit Someren-Dorp heeft zich vanaf 1996 voor allerlei verenigingen ingezet. De 66-jarige Maas is sinds 1996 bestuurslid en later actief als penningmeester in het bestuur van Mannenkoor de Nachtegaal. SV Someren mag ook al vanaf 2001 wekelijks een beroep doen op zijn vrije tijd. Ook is hij al zo’n tien jaar actief tijdens de dartavonden van dartclub ‘Lucky Shot’. Deze club heeft enkel leden met een beperking.
Zijn leden van uw heemkundekring/erfgoedorganisatie onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen?
Stuur een (rechtenvrije) foto en een korte tekst naar: tjeuvanras@brabantsheem.nl